مخازن تحت فشار چیست ؟
[(bold)|مخازن تحت فشار] مخازن فلزی معمولاً استوانهای یا کروی برای نگه داری و یا انجام فرآیند های شیمیایی مایعات و یا گازها میباشند که توانایی مقاومت در برابر بارگذاریهای مختلف (فشار داخلی، و یا فشار خارجی و خلا در داخل) را دارا میباشند. استاندارد اصلی برای طراحی این مخازن ASME Section VIII میباشد که توسط انجمن مهندسان مکانیک آمریکا تدوین شده و هر چهار سال یکبار مورد بازنگری قرار میگیرد. کاربرد عمده این مخازن در صنایع نفت و گاز میباشد.منابعی می باشند که برای نگهداری گاز ومایع (سیالات) در فشاری بالا تر از فشار محیط مورد استفاده قرار می گیرد.
مخازن تحت فشار مخازن فلزی معمولاً استوانهای یا کروی برای نگه داری و یا انجام فرآیند های شیمیایی مایعات و یا گازها میباشند که توانایی مقاومت در برابر بارگذاریهای مختلف (فشار داخلی، و یا فشار خارجی و خلا در داخل) را دارا میباشند. استاندارد اصلی برای طراحی این مخازن ASME Section VIII میباشد که توسط انجمن مهندسان مکانیک آمریکا تدوین شده و هر چهار سال یکبار مورد بازنگری قرار میگیرد. کاربرد عمده این مخازن در صنایع نفت و گاز میباشد.منابعی می باشند که برای نگهداری گاز ومایع (سیالات) در فشاری بالا تر از فشار محیط مورد استفاده قرار می گیرد.
تغییر و افزایش فشار بسیار خطرناک میباشد و ممکن است باعث رخداد های مهلکی شود که این موضوع در تاریخ عملکرد منابع تحت فشاربه وضوح مشخص می باشد.
در طی مدت زمان زیادی ٬مهندسین با بهینه سازی ،طراحی و نحوه ساخت منابع تحت فشار ، استاندارد هایی را در این زمینه ارائه کرده اند .هم چنین باید دانست که این استاندارد ها بر اساس ماکزیمم فشار و دمای قابل تحمل و مورد استفاده در این منابع طراحی می شوند .
منابع تحت فشار در زمینه های متفاوتی همچون صنعتی و خانگی استفاده دارند .برای مثال در صنعت ،این منابع برای ذخیره هوای متراکم و در مصارف خانگی برای مخازن آب در آبگرم کن ها استفاده می شود.دیگر مثال هایی برای منابع تحت فشار ،کپسول های اکسیژن، منبع ذخیره ی گاز شهری، منابع ذخیره گاز در ماشین ، مخازن تحت فشار برای جدا سازی اجزای یک ماده شیمیایی و بسیار مثال های دیگر ، مثلا" در پتروشیمی و پالایشگاه ها و در معدن و راکتور های هسته ای ٬در فضا پیما ها ، ذخیره روغن های هیدرولیکی و ذخیره ی گاز هایی همچون آمونیاک و بوتان و گاز طبیعی .
مخازن
اصطلاح عمومي مخزن را مي توان از نظر ساختار به دو دسته کلي مخازن با اجزاء داخلي (مثل پوسته مبدل هاي حرارتي ، ظروف همزن دار ، برج تقطير و ... ) و مخازن بدون اجزاء داخلي که تانک ها و درام ها مي باشند ، محدود کرد . تفاوت تانک و درام در اندازه آنها مي باشد که زمان اقامت يک جريان مداوم در درام از چند دقيقه تجاوز نمي کند ، در صورتيکه اين زمان اقامت براي تانک ها به چندين ساعت مي رسد . درام ها در خطوط فرآيند قبل يا بعد از دستگاه هاي فرآيندي استفاده مي شوند که به عنوان مثال مي توان به درام واقع در قبل ازکمپرسور ها اشاره کرد که قطرات مايع را از جريان گازي جدا مي کنند. درام قبل از ديگ مانع از آن مي شود که دستگاه در وضعيت خشک کار کند . درام پس از کمپرسور رفت و برگشتي ضربه آن را متعادل مي کند . تانک ها مخازن بزرگتري هستند که مي توان به تانک خوراک (Feed Tank) برج تقطير ناپيوسته که ممکن است خوراک چندين روز را در خود نگهدارد و همينطور مخازن ذخيره اشاره کرد
[(bold)|منبع بلودان] (Blowdown tank)
مخزنی است جهت خنک کاری آب بلودان شده بویلر بخار و تخلیه ی ایمن آن به محیط.